sportpsychologie | bedrijfspsychologie

Sportpsychologie

Sportpsychologie

Iedere sporter kan de ondersteuning van een sportpsycholoog overwegen om prestaties te verbeteren. Een sportpsycholoog kan bijvoorbeeld trainingsperformance optimaliseren en de vertaalslag maken naar een betere performance tijdens wedstrijden.

Een verminderde prestatie tijdens een wedstrijd kan zich uiten in verkrampte bewegingen, maar bijvoorbeeld ook in het nemen van de verkeerde beslissingen op belangrijke momenten of wedstrijden. Een mentale training kan baat hebben als een sporter problemen ervaart vóór of tijdens wedstrijden, zoals slecht slapen, zich slap of juist erg gespannen voelen, overgeven, boos of chagrijnig zijn of juist heel erg stil zijn.

Door deze symptomen kan het plezier in het sporten afnemen en kan het raadzaam zijn een mentale training te volgen. Ook als je toe bent aan de volgende stap in je sportcarrière kan een mentale training ondersteuning bieden. Ieder stap naar een hoger niveau levert immers nieuwe uitdagingen op. Of die uitdagingen zich omzetten in problemen hangt af van je mentale weerbaarheid.

Bij iedere stap moet weer van onderen af aan worden begonnen. Vooral bij jeugdige talenten komt het nogal eens voor dat ze mentaal niet klaar zijn voor de volgende stap; ze raken gefrustreerd en als gevolg daarvan stoppen ze vaak helemaal met hun sport. In een mentale training leer je beter om te gaan met wedstrijdspanning, je concentratie vast te houden, te profiteren van je sterke punten en om te gaan met tegenslagen zoals bijvoorbeeld met blessures. Vaak wordt er gewerkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen, omdat dat de basis is van succes. Een mentale training omvat gemiddeld 8-12 sessies.

Daarnaast kan een sporter ook begeleiding krijgen met zijn toekomst na de sport. Wat zijn nou de andere talenten en wat zou nou bij je passen. Met onze beproefde talentenmanagement systeem en coaching komen daar mooie kansen uit voort.